Se fac bani din reciclat, în România: când vei primi 50 de bani pe sticle, peturi sau doze

de: Alexandru Puiu
26 08. 2022

La fel ca în urmă cu foarte mulți ani în România, recipientele reciclabile de băuturi vor putea fi transformate în bani, prin returnarea lor la aproape orice magazine. Particularitățile sistemului sunt deja destul de bine puse la punct, iar de implementare se va ocupa RetuRO Sistem Garanție Returnare.

RetuRO Sistem Garanție Returnare este o nouă companie înființată de către asociațiile reprezentative ale producătorilor de băuturi și ale comercianților pentru a gestiona sistemul de garanție-returnare, în curs de implementare în România. Dacă totul merge bine, vei plăti în plus 50 de bani la achiziția oricărei băuturi, dar vei primi înapoi acei bani la returnarea ambalajului gol.

Probabil cel mai bun motivant pentru a recicla românii, bani

Implementarea noului sistem de returnare a ambalajelor pentru băuturi, în scopul reciclării, se estimează că va dura aproximativ 18 luni. Nu contează tipul de băutură, apă, băutură răcoritoare, bere, vin, spirtoase, etc, dar este relevant recipientul. Vorbim de ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume între 0,1 și 3 litri inclusiv.

După golirea ambalajului, orice consumator îl poate aduce într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi pe loc valoarea garanției plătite inițial. În mod previzibil, nu mai este necesară prezentarea bonului fiscal de la achiziția inițială. În mod oficial, scopul acestui sistem este de a introduce ambalajele în economia circulară, ajutând România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european.

„Din acest punct înainte putem începe derularea pașilor operaționali, cum ar fi angajarea directoratului RetuRO, inițierea discuțiilor pentru finanțarea sistemului, începerea înregistrării producătorilor de băuturi și a comercianților, precum și dezvoltarea rețelei logistice a sistemului. Pe lângă pregătirile pe care le facem noi, succesul RetuRO depinde și de implicarea consumatorilor, dar suntem încrezători că rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor. Împreună putem colecta și ulterior recicla ambalajele de băuturi puse pe piață și astfel să contribuim la realizarea celui mai amplu proiect de economie circulară în România”, a spus Alice Nichita, președintele Asociației Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, acționar al companiei RetuRO.

Ca referință, compania RetuRO Sistem Garanție Returnare are trei acționari privați: Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, Asociația Berarii României pentru Mediu și Asociația Retailerilor pentru Mediu. Printre acționari se numără și statul român, prin autoritatea centrală de mediu. Aceasta din urmă deține 20% din acțiuni.